divendres, 22 de novembre del 2013

Els wikis


Que són els wikis? Aquesta és la pregunta que jo em plantejava fins ahir. A GITIC ahir vam parlar sobre els wikis.

Un wiki és una eina col·laborativa que pot ser editada des del navegador pels usuaris. Aquests usuaris poden crear, modificar, enllaçar i esborrar el contingut d’una pàgina web de forma interactiva, fàcil i ràpida. Un dels wikis més coneguts és la Viquipèdia. La Viquipèdia és una enciclopèdia on-line mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre.



Ara ja sabem que podem transmetre idees o emocions. La Viquipèdia què transmet, idees o emocions?
Transmet idees ja que proporciona una informació de manera objectiva i a més a més, no hi ha música ni cap altre element que pugui transmetre emocions. Els cinc pilars de la Viquipèdia són 5 principis que basen aquesta enciclopèdia, aquests pilars, tal i com s'explica al portal viquipedista són:


BluePillar.svg
La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.
GreenPillar.svg
La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, especialment en qüestions polèmiques, però, d'altra banda no significa que totes les visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s'intentarà resoldre la disputa amb calma.
YellowPillar.svg
La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ser modificada i redistribuïda.
OrangePillar.svg
La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 418.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques.
RedPillar.svg
La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan guardades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement. Per això mateix recordeu: tot allò que escriviu aquí passarà a la posteritat…

A continuació faré un recull de 5 aspectes que m'han sorprès més sobre el funcionament de la Viquipèdia:

  1. Tothom pot modificar un article.
  2. Els propis lectors són els que vigilen els actes de vandalisme a partir de les llistes de seguiment.
  3. Hi ha pàgines de discussió per tal de fer un debat amb l'objectiu d'arribar a un acord sobre algun tema.
  4. La Viquipèdia té un llibre d'estil on hi ha algunes pautes a seguir perquè els articles s'assemblin entre ells.
  5. La Viqupèdia té projectes germans, és a dir, tots els wikis gestionats per la Fundació Wikimedia (Fundació que gestiona a la Viquipèdia).
Després d'haver parlat sobre alguns temes molt interessant referents als wikis i a la Viquipèdia, en Jordi, el nostre professor, ens ha proposat una activitat, per parelles, que consistia en crear o modificar un article de la Viquipèdia i seguir-lo per tal d'evitar actes vandàlics.

A partir d' aquesta activitat he pogut aprendre a crear un article a la Viquipèdia i a compartir-lo amb totes les persones que ho desitgin. A més a més, m'ha semblat molt interessant el llibre d'estil que em consultat per a redactar el nostre article ja que he entès perquè tots els articles són molt similars i consten de gairebé les mateixes parts. Un altre aspecte que m'ha cridat molt l'atenció és el seguiment. Nosaltres vam crear un article a partir de la recopilació d'informació de diverses pàgines web sobre el Carlos Baute i un op vam crear el nostre article el vam seguir de manera que cada cop que algú edita la nostra pàgina rebem un avís i d'aquesta manera podem controlar els actes vandàlics. Crec que aquesta activitat ha estat molt enriquidora perquè m'ha permès introduir-me en aquest món de la Viquipèdia, una enciclopèdia online que es va completant a partir dels articles i de les contribucions de totes aquelles persones que ho desitgen.

Tot seguit us deixo l'enllaç per si voleu veure l'article que el meu grup hem creat:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Carlos_Baute#Biografia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada